Lay of the land

Posted by in Renovations, The House

Our house was built as a single family home in 1908. Most Alameda houses were built as summer houses for wealthy San Franciscans. Our home is a “catalog home”, there are other homes on the island that look  like ours, but whoever built ours added some bits that don’t really go with the style – the architect at the time must have hated these additions! But I kinda like ’em.

Who knows what the layout was originally – you can see a few places where there used to be doorways, so you can make some guesses on that. The house was split into two apartments in the early 1950’s – our guess is that it was for navy guys. That would explain the treasures in the attic, Penthouses, Playboy and hot rod magazines from the 60’s. When we bought it, there were a total of 4 units. Two legal units upstairs, and one proper unit downstairs that was built and operated without permits, and another that was nothing more than a carpeted room in the garage with a toilet and shower. Creepy as heck.

So, anyway. The layout of both apartments upstairs was very awkward, and the stuff downstairs had to go. Unit B upstairs is a studio, and unit A a 1-bedroom with an inconvenient layout: if someone is in the bathroom, you can’t get out of the bedroom!

When combined, the total living space for us will be a nice 1430 square feet, two bedrooms and an office – if we ever sell, we can sell it as a 3-bedroom. But for now, the front room will be my office.

We will open up the wall between what will be the dining room and the living room. We will also open up the back bedroom into the weird little nook to gain some space.

layoftheland

 

Pohjapiirrosta:

Talo on vuodelta 1908, sen ajan “pakettitalo”, joskin meidän tyypit vähän väritti viivojen ulkopuolelta koristeiden suhteen. Alamedan saaren talokanta on pääasiassa sanfrancisconrikkaiden kesähuviloita. Ken tietää, millainen talon pohja oli alunperin – se jaettiin kahtia viiskytluvulla. Veikkaamma, että sotapoikien kodeiksi, Alamedassa on iso laivastotukikohta. Kumpikin yläkerran asunnoista oli aika hölmö pohjaratkaisultaan, jos pikkuvessan ovi on lukossa, ei makkarista pääse pois kuin ulkokautta! Alakerran kaksi asuntoa oli tehty ilman lupia, joten ne piti purkaa perustaremontin tieltä. Toinen niistä nyt ei ollut kuin huone autotallissa ja vessa betonilattialla. Mutta joku siellä oli asunut ja vuokraa maksanut.

Me yhdistetään yläkerta takaisin yhdeksi asunnoksi, noin 133 neliöö sitten yhteensä, kaksi makkaria ja iso työhuone. Myydä talon voi sitten kolmen makkarin asuntona. Avataan ruokailuhuoneen ja olkkarin välinen seinä, seikä pienen käytävän ja takamakkarin välinen seinä.